Loading...

Zimowe i jesienne śniadanie pełne witamin

Latem o wiele łatwiej jest nam skomponować zdrowe i bogate w witaminy śniadanie. Mamy dostęp do sezonowych, krajowych owoców, które są wówczas bardzo tanie, a także w swoich ogrodach mamy dostęp do całej gamy zdrowych warzyw i owoców.

Co jednak jeść zimą i jesienią, by dostarczać organizmowi komplet potrzebnych witamin? Warto pomyśleć o tym już latem i przygotować zapas konfitur, które są bardzo bogate w witaminy. Konfitury świetnie sprawdzą się przy śniadaniu jako dodatek do gofrów, kanapek czy naleśników.

Możesz także poprawić nimi smak herbaty oraz użyć ich jako alternatywnej wersji cukru. Jednak także zimą i jesienią możesz zjadać smaczne i zdrowe śniadania na bazie świeżych warzyw i owoców.

Pomidory, zielone ogórki czy sałata są w sklepach warzywnych dostępne przez cały rok. Będą one świetnym dodatkiem do śniadaniowych kanapek lub sałatek.

Zimą i jesienią świetnie sprawdzą się też śniadania wzbogacone sokami ze świeżo wyciśniętych pomarańczy, których w tych miesiącach jest u nas pod dostatkiem.