Soczewica, czyli alternatywa dla mięsa

bezpieczne operacje i zabiegi operacyjne poznań w medpolonia Poznań http://orthostica.pl/uslugi-radiologia-rtg.html

Soczewica uprawiana jest już od ponad 4 tysięcy lat, a szczególną popularnością cieszy się w państwach Bliskiego Wschodu. Przez bardzo długi czas uważana była za „pokarm ubogich”, lecz jej postrzeganie diametralnie zmieniło się w XIX wieku.

Wówczas to ludzie odkryli, że roślina ta zawiera mnóstwo substancji działających korzystnie na nasze organizmy. Głównie ceniona jest za dużą zawartość białka.

Choć nie jest to pełnowartościowe białko i nie zawiera niektórych aminokwasów, to w połączeniu z innymi produktami pochodzenia roślinnego, mogą stworzyć przepyszną kombinację pełną składników odżywczych. Dlatego często wymienia się soczewicę jako alternatywę dla pokarmów mięsnych i białka zwierzęcego.

Świetnie sprawdza się na przykład w połączeniu z ziemniakami czy pierogami (produkty zbożowe), dzięki czemu dostarcza do ludzkiego organizmu całą gamę niezbędnych do funkcjonowania składników. To w dużej mierze właśnie dzięki białku soczewica stała się tak pożądana i popularna w Europie, a coraz większą estymą cieszy się także wśród Polaków.