www.wideokamera.com.pl http://www.formeds.com.pl/kompendium ealergia.com.pl

Według dawnych zapisków sezam uprawiany był już w Babilonie. Według tamtejszych legend był to jeden z przysmaków boskich. To prawdopodobnie jedna z najstarszych oleistych roślin znanych człowiekowi, a doceniana także do dzisiaj. Czemu sezam zawdzięcza swoją popularność? Przede wszystkim posiada właściwości odżywcze, profilaktyczne i lecznicze.

Działa chociażby kojąco na skórę – przydaje się leczeniu skutków zbyt intensywnych kąpieli słonecznych, oczyszcza cerę i wykorzystywany jest przy kuracji pięt. Sezam także doskonale sprawdza się w kuchni. Najczęściej spożywa się go po ususzeniu, uprażeniu lub w stanie surowym. Najpopularniejsze rodzaje to biały, czarny i brązowy.

Każdy z nich ma różne właściwości odżywcze i przydaje się przy innych daniach. Jak można wykorzystać sezam? Bardzo popularny jest na przykład kurczak z sezamem i olejem sezamowym. Świetnie komponuje się także z makaronem czy ryżem. Na półkach ze zdrową żywnością znajdziemy stworzone na bazie sezamu gomasio, mieszankę nasion i soli morskiej, czy tahini, masło sezamowe.