Nie rezygnuj z węglowodanów

szkoleniana5.pl

Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białka, tłuszczów, witamin i węglowodanów. Te ostatnie przez wielu uznawane są za winowajców tycia. Jednak nie należy z nich rezygnować.

Organizm ich potrzebuje, ponieważ spełniają one bardzo ważne funkcje, między innymi hamują krzepnięcie krwi, dostarczają energię, a przede wszystkim są budulcem organizmu. Zbilansowana, zdrowa dieta nie może wykluczać węglowodanów. Jednak tak jak jest z innymi rodzajami składników odżywczych, w nadmiarze szkodzą.

Węglowodany w diecie odchudzającej powinny stanowić nie mniej jak 120 gramów. Oprócz ilości należy również zwrócić uwagę przede wszystkim na ich jakość i źródło pochodzenia. Odpowiednimi pokarmami zawierającymi zdrowe i potrzebne organizmowi węglowodany są: kasza jęczmienna, pełnoziarnisty makaron, warzywa, chude mleko, maślanka, orzechy, czy brązowy ryż.

Dobre węglowodany są sprzymierzeńcem zdrowego odchudzania i są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.