Jakie mięso najlepiej wybrać

W diecie śródziemnomorskiej bardzo ważne jest odpowiednie wyważenie produktów włączanych do codziennego jadłospisu.

Pomimo tego, że opiera się głównie na owocach, warzywach, czy owocach morza nie można zapominać również o innym mięsie, które stanowi bardzo ważny składnik substancji, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

W krajach Południa głównie proponuje się drób – bogaty w białko zwierzęce, żelazo i witaminy (głównie z grupy B).

Do diety można włączyć także jaja i sporadycznie inne gatunki mięsa.

Produkty te nie stanowią jednak podstawy jadłospisu i w diecie śródziemnomorskiej stosowane są bardzo rzadko i w małych ilościach.

Decydując się jednak na obiad z dodatkiem mięsa trzeba wybierać gatunki chude, zawierające jak najmniej tłuszczu i cholesterolu, odpowiedzialnego za powstawanie miażdżyc, a także wykazującego działanie prozakrzepowe.

Jajka natomiast mogą by spożywane 2 lub 3 razy w tygodniu i to w nie za dużych ilościach, żeby nie zatruć organizmu zbędnymi tłuszczami.