www.gok-psary.pl https://przelambariery.pl/pol_m_Pomoce-ulatwiajace-poruszanie-sie_Schodolazy-229.html

Uznawana jest na całym świecie dzięki swoim właściwościom odżywczym i zawartym w niej substancjom. Choć fasola najlepiej smakuje jesienią i wiosną, to może być składnikiem diety przez cały rok. W jaki sposób jedzenie tegoż produkt roślinnego wpływa na ludzkie zdrowie? Zawartość fasoli stanowią chociażby węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dzięki takim składnikom działa ona przeciwko miażdżycy i zakrzepom, a przy okazji wpływa na obniżenie cholesterolu. Dodatkowo kwasy tłuszczowe pomagają rozpuszczać witaminy. Choć przez ich obecność rośnie kaloryczność fasoli, to w rzeczywistości jest to tłuszcz, który pomaga, a nie szkodzi organizmowi.

Fasola to produkt roślinny bardzo bogaty w najprzeróżniejsze witaminy. Zawiera w sobie chociażby witaminy E, A i B, których odpowiednia ilość jest nieodzowna dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To także doskonałe źródło minerałów i niezbędnych ciału pierwiastków zaczynając od fosforu, przez wapń, magnez aż po potas.

Tak bogate właściwości odżywcze sprawiają, że fasolę warto wprowadzić do codziennego menu.