Dyniowy styl jesienny

www.anetakicman.pl

Kiedy jesień zbliża się wielkimi krokami, zamiast na deszczach i szarugach, lepiej skupić się na tym, co dobrego może nam zaoferować ta pora roku. Okres jesienny to przecież sezon na złociste, pyszne i całkowicie wegetariańskie dynie! Każdy z chęcią zjadłby aromatyczny, gęsty i dobrze przyprawiony krem dyniowy, gdy za oknem ziąb. Smacznych i zdrowych przepisów z dynią w roli głównej jest jednak o wiele więcej.

Idealny, lekki, wegetariański lunch jesienną porą…jakieś smakowite propozycje? A może dynia pieczona na ryżu? Do przygotowania tego szybkiego, a jednocześnie dosyć efektownego posiłku będziemy potrzebować 400 g dyni, najlepiej tej z rodzaju hakkaido, szklankę ryżu, dużego pomidora, pestki dyni oraz trochę czarnej fasolki. Spośród przypraw wybierzmy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, a także ulubione zioła do dekoracji – najlepiej pasuje rozmaryn. Nie potrzeba nawet obierać dyni.

Wystarczy pokroić ją na średniej wielkości kawałki, nasączyć delikatnie oliwą i upiec w piekarniku. Pozostałe składniki, łącznie z ryżem, wymagają podsmażenia. Razem utworzą smaczną sałatkę, na której umieścimy upieczoną, pachnącą dynię.