Loading...

Dania z tofu

www.polandmuaythai2014.eu https://www.formeds.com.pl/cat/73/Cynk http://szczepionki.net.pl

Patrząc na tofu, raczej niewielu z nas ślinka cieknie na sam jego widok. Fakt, gumowaty wygląd oraz bliżej nieokreślony kolor bieli, który posiada ten przysmak nie sprzyjają, nie zaostrzają apetytu. Wszystko dlatego, że powstaje ono w wyniku specyficznego procesu, jakim jest koagulacja mleka sojowego. Zaliczane jest więc do kategorii serków/twarożków. W tym, jak i w wielu innych przypadkach, nie oceniajmy jednak tylko na podstawie wyglądu! Ci, którzy spróbują tofu, zwłaszcza w różnorodnych potrawach mogą zostać pozytywnie zaskoczeni. Istnieje wiele interesujących i prostych przepisów, które uwzględniają smakołyk w swoim składzie.

Tak! Tofu może się okazać prawdziwym smakołykiem. Idealnie nadaje się do wszechstronnej obróbki kuchennej, jak smażenie, grillowanie, czy nawet marynowanie. Ponadto, można je przyrządzić zarówno na słodko, jaki i na słono. Co, kto lubi. W przypadku dań wytrawnych, ciekawe propozycje stanowią: zupa tajska z dodatkiem tofu, idealna dla wielbicieli orientalnych smaków, bolognese, w którym mięso mielone zastąpiono zdrowszym, mniej tłustym tofu, zwykła zapiekanka warzywna, której smak świetnie urozmaici właśnie ten serek. Pamiętajmy także, że tofu zawiera fitoestrogeny, które sprzyjają urodzie!.