Amarantus i jego wykorzystanie w kosmetyce

www.konsulat-slowenia.pl stomatolog dziecięcy gorzów wlkp medident.pl

Amarantus to produkt roślinny nie tylko świetnie sprawdzający się jako składnik bezglutenowej diety, ale także cenny substytut kosmetyków. Wykorzystanie szarłatu w przemyśle kosmetycznym staje się coraz to bardziej popularne, szczególnie ze względu na jego zdrowotne właściwości, pomagające pielęgnować chorą i wysuszoną skórę.

Najczęściej z rośliny tej wytwarzany jest olejek amarantusowy, który stał się „stałym bywalcem” salonów kosmetycznych. Przydaje się choćby przy zabiegach regeneracyjnych, a także do nawilżania mocno przesuszonej skóry.

Olejek chroni także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, dlatego zalecane jest smarowanie się nim przed kąpielami słonecznymi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Kolejnym czynnikiem przemawiającym na korzyść amarantusa jest fakt, że od kilku lat jest produkowany także w Polsce. Warunki klimatyczne panujące w naszym kraju sprzyjają wegetacji szarłatu, dlatego powstają coraz to nowe, polskie odmiany tej rośliny.